Autor Wątek: Kwestia duszy i rozwoju  (Przeczytany 50333 razy)

hydrozagadka

• http://uzdrawianieswiatlem.pl/ Zwrot-odzyskiwanie energii, rozpuszczanie więzów karmicznych, rozpuszczanie blokad i węzłów.
  • Status: Ekspert
[#]   « 2012-08-29, 14:28:19 »
kompletnie nie rozumiem jak dusza czy "JA" może ewoluować

A ja nie bardzo rozumiem, czemu JA miałoby nie ewoluować? :)

WojtekD

• Status: Obserwator
[#]   « 2012-08-29, 13:10:37 »
Kawałek z filmu dzień świra :)
http://www.youtube.com/watch?v=Tb1XTIcqaa4

carolieen

• www.openwings.pl
  • Karolina Kozielska, terapia WHH i Stanów Szczytowych, zebiegi węzłów karmicznych, www.openwings.pl,
  • Status: Uzdrowiciel
[#]   « 2012-08-29, 13:02:32 »
kompletnie nie rozumiem jak dusza czy "JA" może ewoluować

hydrozagadka

• http://uzdrawianieswiatlem.pl/ Zwrot-odzyskiwanie energii, rozpuszczanie więzów karmicznych, rozpuszczanie blokad i węzłów.
[#]   « 2012-08-29, 12:26:24 »
Wg mnie jak na razie nie było tutaj przekonywania, ze moja prawda jest najmojsza ;) Uważam, ze takie wymiany poglądów mogą być kształcące pod wieloma względami.

Raczej następowała wymiana spostrzezeń i poglądów. I to jest dla mnie ok, choć tez myślę, ze i tak konkluzja może być w tym temacie jedna - nie ma jednej i 100% pewnej definicji duszy, co własnie taka dyskusja może uświadomić :) Termin "dusza" jest po prostu zbyt płynny i zbytnio podatny na nieokreśloność, jako ze materia dyskusji jest dość subtelna ;)

Na co dzień przyjmuje podział - WJ, świadomość i NJ, plus odczuwam i dzielę na warstwy energetyczne - tzn. astralne, mentalne, przyczynowe, duchowe itp. Dlatego jakbym już miała używac terminu dusza, to użyłabym go do tej całości, w obręb której wchodzą te wszystkie elementy osobowości i aury boskich istot.

Olga "Tyle ze WJ nie magazynuje karmy, dlatego ja nie umiem WJ traktować jak część duszy."

Owszem, WJ nie magazynuje karmy, ale przeciez kto powiedział, ze dusza służy tylko do magazynowania karmy? :)

"To co wynika z mojego doświadczenia to:
Są 2 typu rozmów [ w moim przypadku] z daną osobą:
1. na poziomie jej niższego ja
2. na poziomie jej WJ"

Z tym się zgadzam.

"ad.1. Czuję ze dusza obejmuje niższe ja, aczkolwiek dusza nie jest PŚ :) Puki co traktuję duszę jak matrycę istnienia."

No ale przeciez podświadomośc to to samo co nizsze ja, tak przynajmniej zawsze byłam przekonana :)
To tylko inna nomenklatura - jeden nazwie te elementy WJ, ŚJ i NJ, a drugi - nadświadomosć, świadomosć i podświadomość. Te terminy tyczą się tego samego.

No chyba że źle zrozumiałam Twój wpis i chodzi Ci o to, że dusza wg Ciebie obejmuje NJ, ale nim nie jest (bez wzgledu na nazwę - NJ czy PŚ).

« Ostatnia zmiana: 2012-08-29, 12:30:45 wysłana przez hydrozagadka »

Mirek

• Status: Zaawansowany
[#]   « 2012-08-29, 11:55:57 »
Umysł lubi dzielić to co widzi na drobne i stąd te kontrowersje na różne tematy. Z duszą jest jak z drzewem. Umysł postrzega część korzenną, pień i koronę. Tymczasem wszystko to stanowi nieodłączną całość. I tak jest z nami. Dusza, podświadomość, nieświadomość, umysł, świadomość, nadświadomość to tylko części niepodzielnego "JA", tyle, że na różnym etapie rozwoju. Ewolucja przebiega jak w przypadku drzewa. Kiedy jego jedna część rozwija się ku słońcu, inna stanowi podporę, a jeszcze inna znajduje się jeszcze pod ziemią, "w ciemności".

WojtekD

[#]   « 2012-08-29, 11:50:10 »
Laka

Bo tutaj chodzi nie o sam temat, a o to kto ma racje. Z tego powodu są spięcia.

Laka

• BlueFaerie
  • Andżelika Sobczak, sesje regresingu, wypalanie węzłów karmicznych, masaże Lomi Lomi
[#]   « 2012-08-29, 11:41:51 »
Mnie jakoś irytuje ten temat, bo tak jak Leszek napisał, wiele osób to róznie pojmuje, a to miesza. Mam jakieś złe doświadczenia z tym. Dużo istot wkręcających głupoty używało tego słowa i we mnie wywoływało to pomieszanie, jakieś dziwne koncepcje się z tym wiązały, ale cięzkie energie. Gdy próbowałam zrozumieć o co im chodzi to robiło się ciężko i czułam że miesza mi sie wszystko, zwlaszcza w relacji z Bogiem.

Choć to co Olga napisałaś chyba jest mi najbliższe.

WojtekD

[#]   « 2012-08-29, 11:32:53 »
No to teraz Leszek zabiłeś ćwieka wszystkim tym co chcieli się wypowiedzieć w temacie :)
Ps. Faktycznie nie lubisz tego tematu :D

Leszek.Zadlo

• Cuda Ducha
  • Leszek Żądło - regresing, huna, radiestezja, rozwój duchowy, uzdrawianie duchowe
[#]   « 2012-08-29, 10:33:15 »
Nie lubię tematu DUSZA, ponieważ każdemu wydaje się na jej temat co innego i każdy najmądrzejszy :)

lukaszlm

• Status: Poszukujący
[#]   « 2012-08-28, 13:08:12 »
Olga,

Dusza może przejawiać się w pełni jako WJ, wypełnić się nim. Hmmm... , dusza jak przejawi WJ, to jej ciała zostaną dostrojone do WJ, tak żeby WJ mogło swobodnie na wszystkich planach działać na których manifestuje się dusza. WJ jest częścią duszy, widać to jak się patrzy na plany, oraz ciała duszy. To że nie dostraja się całkowiecie, do WJ to inna kwestia.

Olga

• olga.sarzala@gmail.com
[#]   « 2012-08-28, 12:55:27 »
Niby tak. Tyle ze WJ nie magazynuje karmy, dlatego ja nie umiem WJ traktować jak część duszy.
To co wynika z mojego doświadczenia to:

Są 2 typu rozmów [ w moim przypadku] z daną osobą:

1. na poziomie jej niższego ja
2. na poziomie jej WJ

Mi narazie to wystarczy ;)

ad.1. Czuję ze dusza obejmuje niższe ja, aczkolwiek dusza nie jest PŚ :) Puki co traktuję duszę jak matrycę istnienia.

Pozostaje kwestia, jak się ma dusza do oświecenia, do WJ [ w przypadku który opisałam] Czy dusza sie rozpuszcza w ramionach WJ i oświeca się?;))

Blackrose

• Access Bars, psychoterapia, masaże, uzdrawianie duchowe
  • Status: Zaawansowany
[#]   « 2012-08-28, 12:51:38 »
Nie potrafię tego wyjaśnić. Jedynie czuję. To taka trwająca obecność we mnie, z której może wyłonić się wszystko. :)
Wycisza, uspokaja, przynosi inspirację. Najlepszy dom jaki kiedykolwiek istniał :)

hydrozagadka

[#]   « 2012-08-28, 12:43:09 »
Ta rozmowa jest na tyle ciekawa, że została wydzielona :)

Sama wtrącę,jak widzę kwestię duszy - choć raczej rzadko posługuję się tą nazwą - ja odbieram, że dusza to rodzaj całości naszej istoty duchowej (pozamaterialnej) - dusza zawiera w sobie zarówno pś, świadomość i WJ - czyli jest rodzajem całości możliwości i doświadczeń. Tą indywidualną cząstką boskiej energii, jaką się jest, wraz z zebranymi doświadczeniami.

lukaszlm

• Status: Poszukujący
[#]   « 2012-08-25, 01:37:17 »
Tak podziele się moim doświadczeniem.
Dusza to takie Ty, ponadczasowe, ponadwcieleniowe, dusza ma swoją historę, swoje doświadczenie, swoje plany, chęci, niechęci. Ogólnie warto z nią rozmawiać wejść z nią w kontakt, bo to ona manifestuje się we wcielenach jako My, My zazwyczaj utożsamiamy się z wcieleniem, które jest manifestacją duszy która chce doświadczyć pewniech rzeczy, zgodnie z tym co sobie założy ( dobrze lub źle ) . Dusza też potencjalnie jest WJ, lub inaczej można powiedzieć ma potencjał w pełni być WJ :) Może nie chcieć, może mieć złe doświadczenia których się trzyma (karmicznie), wtedy WJ widać w duszy jako ziarno, mały zalążek czy pierwiastek, nie przejawiany, odrzucany itd, jakby dusza idzie własną drogą wtedy, olewa WJ itd. Ogólnie WJ jest boską częscią duszy, chodzi o plany manifestacji duszy, plany WJ tam jest czysta boskość, dusza może to potencjalnie przejawiać, ale jak nie chce, to może odcinać się od tego i działać na własną rękę. Tak w dużym skrócie, z wieloma niedomówieniami :)

Olga,
czytam opisy wrażeń po twoich zabiegach, i aż mnie to zaciekawiło co ty tam robisz ;) Fajnie że ci się udało z tym uzdrawianiem wyjść na prostą i z tak dużymi sukcesami ;)

Olga

• olga.sarzala@gmail.com
[#]   « 2012-08-25, 00:33:14 »
Jakoś tak:)
Nie umiem wytłumaczyć wszystkiego co czuję, jestem juz ostrożna z rzucaniem hasłami;))