Wg mnie jak na razie nie było tutaj przekonywania, ze moja prawda jest najmojsza

Uważam, ze takie wymiany poglądów mogą być kształcące pod wieloma względami.
Raczej następowała wymiana spostrzezeń i poglądów. I to jest dla mnie ok, choć tez myślę, ze i tak konkluzja może być w tym temacie jedna - nie ma jednej i 100% pewnej definicji duszy, co własnie taka dyskusja może uświadomić

Termin "dusza" jest po prostu zbyt płynny i zbytnio podatny na nieokreśloność, jako ze materia dyskusji jest dość subtelna

Na co dzień przyjmuje podział - WJ, świadomość i NJ, plus odczuwam i dzielę na warstwy energetyczne - tzn. astralne, mentalne, przyczynowe, duchowe itp. Dlatego jakbym już miała używac terminu dusza, to użyłabym go do tej całości, w obręb której wchodzą te wszystkie elementy osobowości i aury boskich istot.
Olga "Tyle ze WJ nie magazynuje karmy, dlatego ja nie umiem WJ traktować jak część duszy."
Owszem, WJ nie magazynuje karmy, ale przeciez kto powiedział, ze dusza służy tylko do magazynowania karmy?

"To co wynika z mojego doświadczenia to:
Są 2 typu rozmów [ w moim przypadku] z daną osobą:
1. na poziomie jej niższego ja
2. na poziomie jej WJ"
Z tym się zgadzam.
"ad.1. Czuję ze dusza obejmuje niższe ja, aczkolwiek dusza nie jest PŚ

Puki co traktuję duszę jak matrycę istnienia."
No ale przeciez podświadomośc to to samo co nizsze ja, tak przynajmniej zawsze byłam przekonana

To tylko inna nomenklatura - jeden nazwie te elementy WJ, ŚJ i NJ, a drugi - nadświadomosć, świadomosć i podświadomość. Te terminy tyczą się tego samego.
No chyba że źle zrozumiałam Twój wpis i chodzi Ci o to, że dusza wg Ciebie obejmuje NJ, ale nim nie jest (bez wzgledu na nazwę - NJ czy PŚ).